Een onderwijsproject voor kansarme kinderen in Rwanda

Werkbezoek 2018

Wat is er dit keer weer veel gedaan! Afgelopen 2 maanden is er een heleboel gebeurd, ook wat tegenslag natuurlijk maar ook zijn er veel successen geboekt.

Alle bestaande ECD’s, inmiddels 10, hebben bezoek gehad en soms is men even op de vingers getikt maar zeker ook zijn er heel wat complimenten uitgedeeld. Er zijn dit keer enorm veel lesmaterialen uitgedeeld voor m.n. de taal-, reken- en motorische ontwikkeling en wat materialen voor het “vrije spel”. Al die blije gezichten, prachtig om te zien.

LA DIVINE ECD in Kanombe en ECD ARCHANGEL in Musanze hebben uitgebreide training gehad: wat doe je en hoe ga je om met al die lesmaterialen, inrichting klaslokaal, groepsregels, kortom klasmanagement. Het was een feest om te doen en Leonard Ntibazubugingo zal deze training gaan overnemen tijdens mijn afwezigheid. Wel een hele leuk vraag van een verbaasde caregiver, zij vroeg zich af hoe ik al die lesmogelijkheden weet en zit dat allemaal in mijn hoofd? Daar word je toch vrolijk van! Ik heb ze echt leren omgaan met simpele voorwerpen, deze caregivers hebben zoiets zelf nooit kunnen meemaken. Ook toegelicht dat als je een aantal basisopdrachten hanteert, je eigenlijk met van alles aan de slag kunt. Wat een verbaasde reacties.

In het meest arme gebied, Bugesera district, heeft KABUYE ECD in Nyarugenge de eerste lesmaterialen ontvangen en tijdens een volgend verblijf zal support verder worden uitgebreid. Hetzelfde geldt voor RIBERO ECD in Shyara. Wings of a Brighter Future steunt nu dus 10 ECD’S waar zo’n 595 kinderen dagelijks naar school gaan. Wij zijn trots! En dan te bedenken dat dit onderwijsproject in maart 2016 pas officieel van start is gegaan!

Ook de staf van vrijwilligers hier in Rwanda is zeer actief en nauw betrokken. Zij willen allemaal hun steentje bijdragen aan een betere ontwikkeling en scholing van kansarme kinderen. Inmiddels hebben zij een duidelijke taakomschrijving. Jean Marie Muhire is als advocaat de adviseur van Wings of a Brighter Future, Leonard Ntibazubugingo is benoemd tot landsdirecteur en kwaliteitscontroleur onderwijszaken, Etienne Ndutiye is financieel manager en Claudine Nyirandagijimana is contactpersoon practische onderwijszaken.

Wings of a Brighter Future heeft in Nederland al langer de status van NGO (Niet – Gouvernementele Organisatie) met de daaraan gekoppelde ANBI – status. Op dit moment ligt het verzoek aangemerkt te worden als INGO (International Non- Governmental Organization) bij het Ministerie van Onderwijs in Rwanda. Op zeer korte termijn zal ook dat een feit zijn. Weer een reden om trots te zijn!

Wings of a Brighter Future groeit door en mede dankzij al jullie donaties is dat gelukkig ook mogelijk. Ik wil jullie dan ook hiervoor van harte bedanken namens bestuur, alle vrijwilligers, caregivers én alle kinderen die op deze manier toch maar mooi meer kansen hebben in hun nog jonge leven.

Tot spoedig ziens in Nederland, Liesbeth van Helmond.