Een onderwijsproject voor kansarme kinderen in Rwanda

Leren ….. leuker kunnen we het niet maken!

‘Onze’ kinderen in Rwanda hebben het er maar druk mee! Alvast oefenen met leren rekenen en met taal. Waarbij de ontwikkeling van hun motorische, sociale, emotionele en creatieve vaardigheden centraal staat. Het is maar goed dat ze het zelf niet op zo’n ingewikkelde manier hoeven uit te drukken en zich gewoon lekker spelenderwijs kunnen voorbereiden op school.

Maar hoe leuk kun je het lesaanbod maken en welke materialen kun je op meerdere manieren gebruiken? Al snuffelend in winkels en struinend op het internet deden we al goede ideeën op. Maar wat fijn dat zoveel particulieren mee dachten en ons van allerlei materialen hebben voorzien! Wat hadden we uiteindelijk allemaal? Het is eigenlijk te veel om op te noemen, maar we wagen een poging tot een grove samenvatting.

  • Poppen, dieren en autootjes in allerlei soorten en maten.
  • Bouwmaterialen zoals blokken, kapla, lego, playmobile, nopper, constructie-auto’s en hijskranen.
  • Taalspelletjes.
  • Verschillende soorten kleur- en vormenmateriaal bijvoorbeeld een vormentrein of kralen om te rijgen, mee te rekenen of te sorteren op kleur en vorm.
  • Memory, dobbelstenen, puzzels en vloermozaïek.
  • Stapels kinderboeken over diverse onderwerpen als dieren, groente en fruit, vormen, kleuren, mensen, cijfers en letters, voertuigen en gebouwen.
  • Muziekinstrumenten.
  • Knutselmaterialen als verf en kwasten, klei, scharen en schrijf- en tekengerei.
  • En óók heel belangrijk: buitenspelmaterialen!
  • Daarnaast kregen we nog een grote hoeveelheid kindertandenborstels en -tandpasta in vrolijke etuitjes. Misschien niet direct nodig om te leren rekenen, maar wél heel bruikbaar en welkom!

Stap 1 was gezet. Maar toen? Toen begon de volgende klus: het opmaken van paklijsten en de waarde in euro’s aangeven. Want alles moet natuurlijk wel veilig vervoerd worden en op de juiste plek aankomen. Een totaalgewicht van 354 kilo (!) aan lesmaterialen, verpakt in 34 gesponsorde dozen staat nu klaar voor transport per vliegtuig naar Rwanda.

Dank aan iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt!