Een onderwijsproject voor kansarme kinderen in Rwanda

WoaBF bereikt spoedig een mijlpaal…..!

 

Werkbezoek Rwanda oktober – november 2018

In de maanden voorafgaand aan dit verblijf is er in Nederland al enorm veel gedaan om dit verblijf goed te kunnen laten verlopen. Zoals het ontwerpen, maken en inkopen van lesmaterialen, voorbereiding transport van deze lesmaterialen, het maken van een enorme hoeveelheid opbergzakken, start met het maken van een praktische handleiding voor caregivers, administratieve handelingen nodig voor de naderende registratie van WoaBF tot INGO (International Non-Governmental Organization)en ga zo maar door. Er zijn zóveel mensen, bekend en onbekend, die dit project een warm hart toedragen en hun bijdrage leveren, heel bijzonder!

Een eerste overleg met het team van vrijwilligers vond ook al snel plaats. Taken zijn onderling verdeeld: Country Director, Legal Advisor, Manager Public Relations, Manager Logistics, Manager Finance. Deze mensen tonen een gróte betrokkenheid.

Spoedig kwam er een uitnodiging voor het plaatsen van een handtekening onder een Memorandum Of Understanding, een samenwerkingsovereenkomst tussen MIGEPROF (Ministry of Gender and Family Promotion) en WoaBF, een volgende stap op weg naar INGO. Dit betekent ook dat WoaBF hiermee heeft toegezegd bij te zullen dragen aan een training van een groep caregivers. Dit plan moet nog verder uitgestippeld worden.

In de eerste weken zijn alle bestaande ECD’s bezocht en is er een wensen- en actielijst opgesteld door alle belanghebbenden. Soms zijn er onverwachte problemen of moeten er toch besluiten worden genomen die niet altijd voor iedereen goed uitpakken. WoaBF wil zoveel mogelijk de grens leggen bij inrichting en support van 10 ECD’s: meubilair, opbergschappen, opbergzakken, lesmaterialen en inrichting van de lokalen met een bouw-, reken-, taal-, huis-, spelletjes- en ontdekkingshoek. Een goed ingerichte ECD zou een modelschool kunnen worden van waaruit ook de training van caregivers kan plaatsvinden. Alle benodigdheden zijn immers bij de hand.

Hoe moeizaam soms ook, écht waar maar toch loopt alles redelijk naar wens. Wij kunnen tevreden zijn. Het begrip kleuterschool is voor ons zo gewoon maar hier totaal nieuw. Het heeft dus zijn tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen maar dat lijkt langzaamaan te lukken en zeker op plekken waar zij én wij dat zo graag willen.

Hartelijk dank voor al uw bijdragen.

Een groet uit zonnig Rwanda,
Liesbeth van Helmond.