Een onderwijsproject voor kansarme kinderen in Rwanda

Eindelijk is het zover…

Stichting Wings of a Brighter Future heeft de status van International Non-Governmental Organization verworven, kortgezegd INGO. De eerste INGO in Rwanda die zich bezighoudt met de peuter- en kleuteropvang in een ECD,
Early Childhood Development center. Dit betekent ook dat er verdere samenwerking zal plaatsvinden met MIGEPROF, Ministry of Gender and Family Promotion. Ook met organisatie UNICEF is al gesproken over mogelijke samenwerking.

Wings of a Brighter Future zal naast de reeds bestaande ECD’s, het support verder uitbreiden met name in het oosten van het land in het Bugesera District. Een actieplan voor 2019 is reeds opgesteld.

Tijdens het laatste werkbezoek zijn alle ECD’s weer bezocht. Er is gesproken over een eerste aanschaf van tafels en stoelen en opbergschappen of een aanvulling op het reeds bestaande meubilair, uitbreiding van lesmaterialen in nagenoeg alle ECD’s, controle op hygiëne en veiligheid, het opfrissen van lokalen met prachtige muurschilderingen.

Inmiddels zijn maar liefst 10 mensen bezig met het maken van een handleiding voor de caregivers zodat zij weten wat ze kunnen doen met alle lesmaterialen die ze mogen ontvangen. Inhoudelijk opstellen van leskaarten, vertalingen in het Engels, lay-out met foto’s en picto’s, tekstcontrole etc. Met dank aan Nicole, Martin, Maarten, Machiel, Hans, Egidius, Wendy, Mieke, Leonard en Liesbeth. Een training van caregivers zal spoedig volgen met behulp van de handleiding die dus in de maak is.

Ook is het eindelijk zover wat het transport van 34 dozen vol lesmaterialen betreft. Eigenlijk alleen nog al deze dozen ophalen uit de opslag in Valburg, vervoer naar de luchthaven en alles kan zo het vliegtuig in. Tijdelijke opslag in Rwanda is ook al geregeld. En…de rekening is betaald. In de maand januari zal alles dus aankomen in Rwanda.

Ook in Rwanda is het team van 6 vrijwilligers zeer behulpzaam geweest om van alles van de grond te krijgen zoals de registratie tot INGO, overleg met gemeentelijke instanties, overleg over de op te starten training van caregivers, op zoek naar donateurs, acties om WoaBF te promoten, afhandelen van financiële zaken. In Nederland zijn eveneens 6 vrijwilligers en 4 bestuursleden bij dit goed lopende project behulpzaam met het schrijven van teksten, onderhouden van de website, maken van lesmaterialen en de handleiding, promoten van de stichting, op zoek naar donateurs en nog veel meer.

Alle reden dus om door te gaan omdat mede door inzet van zóveel mensen toch steeds zo’n 700 peuters en kleuters naar een ECD gaan. Hartelijk dank allemaal. Laten we hopen dat steeds meer kinderen naar een ECD kunnen gaan.

Het bestuur van Wings of a Brighter Future wenst iedereen een goed en gezond 2019!!

Met groet, Liesbeth.