Een onderwijsproject voor kansarme kinderen in Rwanda

 

We staan er in al onze ‘luxe’ vaak niet bij stil: het gemak waarmee wij en ook onze kinderen dag in dag uit ons hele leven door kennis vergaren. En dat al van jongs af aan. Zo vanzelfsprekend als dat voor ons is, zo nieuw is het voor onder andere de kleuters in Rwanda. En daarmee óók, en misschien nog wel méér, voor ‘onze caregivers’ in Rwanda. Beiden zijn nagenoeg niet bekend met (kleuter)onderwijs zoals wij dat kennen.

Samen op weg naar een mooiere wereld

En dus zijn we hier in Nederland aan de slag gegaan om onze mensen in Rwanda hierbij een flinke steun in de rug te geven. Een groep mensen is heel druk – en zeker ook succesvol – bezig geweest om een handleiding te maken die deels bestaat uit praktische info over het belang en het waarom van rekenen, taal en motorische vaardigheden in de voorschoolse opvang. Maar die daarnaast vooral ook veel voorbeelden geeft van diverse lesactiviteiten, waaronder bijvoorbeeld leuke 5 minuten spelletjes om de dag mee af te sluiten.

Het was een enorme klus!

Want wat kwam er zoal bij kijken: het opzoeken van praktische info, het uitzoeken van ideeën en mogelijkheden om invulling aan een les te geven, het toetsen van pedagogische invalshoeken, teksten opmaken, concrete lay-outs maken, foto’s en plaatjes verzamelen, teksten vertalen in het Engels. Om maar eens wat hoofdzaken te noemen… Héél veel dank aan Nicole, Maarten, Hans, Egidius, Martin, Barto, Machiel,  Mieke, René, Wendy, Cees en Liesbeth voor alle les-ideeën, tekstverwerken, vertalen, foto’s en lay-out en die allen, ieder met zijn of haar eigen bijdrage, dit indrukwekkende resultaat tot stand hebben gebracht.

Hoe bijzonder is het toch om de wereld, ook al is het ergens ver weg, een klein beetje mooier te maken!

En iedereen helpt mee!

In Rwanda staan 34 (!) dozen vol lesmaterialen opgeslagen. Deze worden begin november over alle ECD’s verdeeld samen met de genoemde handleiding. En uiteraard gooien we onze caregivers niet zomaar in het diepe: we zorgen voor goede begeleiding en coaching, zodat ze uiteindelijk zélf een mooi programma voor ‘hun’ kleuters kunnen opzetten. En wanneer er hier in Nederland nog meer bruikbaar lesmateriaal blijkt te zijn, regelen we een tweede transport!  Even een telefoontje naar Liesbeth [06-29377735] ….

Stichting Biblionef heeft weer twee dozen vol boeken gedoneerd. Van Nijntje tot allerlei ‘kleurenboekjes’ met prachtige foto’s: geweldig! Wat zijn we hier blij mee. Ook allerlei boekjes en woordkaarten over de belevenissen van Cat & Dog zijn zijn gedoneerd door Biblionef.

Ook zijn er nog steeds allerlei fotokaarten met envelop te koop voor een klein bedrag. Misschien een idee deze kaarten met de kerst of nieuwjaar te gebruiken als wenskaart of voor een verjaardag of..?  Even een telefoontje naar Liesbeth en het komt voor elkaar. De opbrengst gaat uiteraard naar het prachtige onderwijsproject in Rwanda.

Gewoon doen!